De selectie van Michiel
We zijn altijd opzoek naar nieuwe, interessante en prachtige wijnen. Hierdoor zal onze selectie steeds 'in beweging' zijn.
Stellenrust - Chardonnay - Barrel Fermented 2020
Stellenrust Wine Estate ligt op slechts tien kilometer ten zuiden van Stellenbosch, in het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Sinds het begin in 1928 heeft het zich ontwikkeld tot een van de grootste familie-wijngaarden van Zuid-Afrika. Het heeft een landgoed van 200 hectare wijnstokken. In 2005 begonnen de broers Dr. Tertius Boshoff en Kobie van der Westhuizen niet alleen een kwaliteitsoffensief, ze benoemden ook de 70 werkende gezinnen tot aandeelhouders met een meerderheidsbelang in 100 hectare landbouwgrond, die zij als eigen perceel verbouwen, oogsten en uitbreiden. Dit maakt het een van de meest succesvolle ‘black empowerment projects’ op het continent. Daarnaast is de wijnbouw duurzaam en is men erin geslaagd om de Fair Trade-zegel te bemachtigen.
Het portfolio is al een pyramide opgebouwd, iets wat typerend is voor Nieuwe Wereld wijnbouw. De piramide begint met de Stellenrust Small Rust Cellar Selection, gaat verder met de Premium Range, de Super Premium Range en ten slotte Ultra Premium Range. Het wijngoed werkt voornamelijk met Franse druivensoorten zoals Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc, Cinsault, Merlot, Sauvignon blanc en Shiraz. Maar Zuid-Afrika’s meest karakteristieke druif Pinotage moet ook genoemd hier zijn. Het wijnhuis is beschouwd als een van de meest betrouwbare op de Kaap en heeft een goede reputatie opgebouwd voor zijn deels originele wijnen. Robert Parker’s Wine Advocate schrijft: “Stellenrust produces a decent if unexceptional range of wines.” Stellenrust Barrel Fermented Chardonnay is er één om in de gaten te houden dus of eerst eens thuis lekker te proberen.
Wine Specifications:
Variety | 100% Chardonnay. |
Nature of the Soils | As the vineyards are located in the 'golden triangle' of Stellenbosch consists the soil mainly of granite, shale, sandstone and clay. |
Harvesting | |
Surface of the Vineyards | 200 hectares (494 Acres). |
Alcohol Percentage | 13.5% Vol. |
Vinification of the Wine | Druiven worden handmatig geoogst en geperst gedurende een periode van 8 uur waarbij de schillen ook in contact blijven met het sap. Dit sap wordt vervolgens opgeslagen in houten vaten. De gisting kan 3 maanden duren om vervolgens opgeslagen te worden in Frans eikenhouten vaten. |
Tasting Notes | De neus van toont rijp citrusfruit met wat geroosterde amandel. De smaak is meer geconcentreerd met sterkere notenaroma’s, wat perziktonen, maar ook een aanhoudende minerale afdronk. Goed beoordeeld eikenhout gebruik geeft wat een butterscotch. Lekkere pittige zuurgraad. |
Recommendations | Heerlijk met spicey groenten en overjarige kaas. Een goed gebakken stuk vis met beurre noisset |