De selectie van Michiel
We zijn altijd opzoek naar nieuwe, interessante en prachtige wijnen. Hierdoor zal onze selectie steeds 'in beweging' zijn.
LA MERIDIANA LE GAGIE BARBERA D'ASTI PIEMONTE 2021
Federico is de 5de generatie wijnmakers net ten zuiden van Asti, Piemonte. Werkt volgens traditionele maar innovatieve wijze en is zeer terroir gedreven. In 1890 was het eerste jaar dat er bij het domein "Tenuta La Meridiana wijn werd gebotteld voor de verkoop, mede om meer praktische reden de beste manier om wijn te bewaren.
Informatie:
Druif | Barbera |
Gebied | Piemonte Montegrosso d' Asti |
Alcohol Percentage Grondsoort wijngaard |
13 ,5% Vol. Kalkrijk-marijnachtig |
Vinificatie |
De vinificatie vindt plaats volgens de traditionele methode, waarbij de druiven worden gekneusd en ontsteeld voordat de alcoholische gisting begint. Deze laatste wordt uitgevoerd samen met maceratie in roestvrijstalen tanks en duurt ongeveer 15 dagen. Na het uitrekken ondergaan de schillen een persing waarvan een fractie van de wijn (rijk aan kleur) zal worden gemaakt, die zal worden toegevoegd aan de bloemenwijn. De wijn ondergaat nu een malo-lactische gisting en rijpt ongeveer 9 maanden in vaten van 29 hl. |
Kleur, geur en smaak | Een frisse en geurige wijn met intense fruitige aroma's in de neus die terug te voeren zijn op klein rood fruit zoals kersen en bramen. De rijping op vat gedurende een niet al te lange periode zorgt voor wat vanille nuances en elegante tannines door het Franse hout. In de mond is hij gestructureerd maar behoudt hij de drinkbaarheid van een frisse wijn. |
Wijn en spijs | Het is aan te raden om de wijn te drinken bij een temperatuur van 18°C. Deze wijn is goed te combineren met gevogelte, varkensvlees en pasta’s. |