De selectie van Michiel
We zijn altijd opzoek naar nieuwe, interessante en prachtige wijnen. Hierdoor zal onze selectie steeds 'in beweging' zijn.
Gilles Morat Pouilly Fuisé 2021 Le Haut de la Roche
Gilles Morat Pouilly Fuisé 2021Le haut de la Roch
In 1997 zijn Gilles en Joëlle het domaine Gilles Morat gestart. Een carrière switch, na 15 jaar in de elektronica-industrie gewerkt te hebben. Gilles vond het tijd om terug te gaan naar zijn geboortedorp, zijn opa en vader van hadden eigen wijngaarden in Vergisson, maar verkochten de druiven aan de négociants. Gilles wilde graag wijn maken en studeerde aan de wijnschool in Davaye. Hij nam de wijngaarden van zijn vader over en kocht er percelen bij. Het wijnhuis is gelegen in Vergisson op een helling die bekend staat als Châtaigneraie-Laborier, een kastanje plantage uit de 19de eeuw. De wijngaarden zijn verdeeld over vijf percelen, 4 in Pouilly-Fuissé en 1 in Saint-Véran. Gilles heeft gekozen voor biologische wijnbouw: geen gewasbescherming, ploegen en onkruid wieden, handpluk. Hij oogst, vinifieert en bottelt zijn percelen apart. Het resultaat is een vijftal loepzuivere wijnen met ieder een duidelijke uitdrukking van terroir. Gilles is zeer precies en werkt methodisch en superschoon. Bij een rondleiding in de kelder en het zien van een fruitvlieg ben je hem kwijt, eerst de fruitvlieg en dan zijn gasten. De wijngaarden van Morat liggen allemaal op de steile hellingen met een oostelijke expositie in Vergisson, het hart van de AOC Pouilly-Fuissé. De beroemde Roche de Vergisson kenmerkt het dorp. De wijngaarden liggen tussen de 300 en 450 meter boven de zeespiegel
Informatie:
Druif | Chardonnay |
Terroir | een zeer dunne toplaag met daaronder veel kalksteen |
Leeftijd van de wijnstokken | vanaf 56 jaar oud |
Alcohol percentage | 13.0% vol. |
Vinificatie | Fermentatie en rijping in houten vaten, 12% nieuw hout en vaten tussen de 1-7 jaar oud.
|
Smaak notities | Aroma’s van groene appel, citroen, mineraal en rokerig. Intens en rijk. |
|
|
Serveren | Uitstekend te combineren met gestoomde zee- en riviervis geserveerd met een botersaus, of met geroosterde kip. van de BBQ Normandische tongfilets, coquilles in een romige saus. Ook erg geschikt voor aperitief. |