De selectie van Michiel
We zijn altijd opzoek naar nieuwe, interessante en prachtige wijnen. Hierdoor zal onze selectie steeds 'in beweging' zijn.
Domaine Yves Cuilleron Condrieu 2022 les Chaillets
Domaine Yves Cuilleron Condrieu 2022 les Chaillets
Yves Cuilleron’s motto is: druiven moet je zo rijp mogelijk plukken. Als lekkerbek met een voorliefde voor goed eten houdt hij van ‘vins gourmands’ (gulzige wijnen). Dat gulzige proef je terug in zijn eigen wijnen. Hij maakt ze 100% maison. Niets staat bij hem vast, hij werkt puur op gevoel. Hij observeert en stuurt bij. Selecteert eigenhandig het fruit van de oudere en jongere stokken. Dit uiterst zorgvuldige wijngaardbeheer is kenmerkend: de stokken krijgen bij Cuilleron een haute couture-behandeling. Cuilleron werkt in en rond Chavanay, iets ten zuiden van Condrieu, 59 hectare wijngaard verdeeld over Saint Joseph (Blanc), Saint Joseph (Rouge), Côte-Rôtie en Condrieu. Wine Spectator noemt hem de leider van de nieuwe generatie wijnmakers in de Condrieu, Hij wordt alom beschouwd als één van de grote wijnmaaktalenten van de noordelijke Rhône.
Information:
Druif | Viognier |
Gebied | Condrieu |
Smaakprofiel | Krachtig en rijk |
Geur en smaak | Helder geel met een groene zweem. Uitbundige en complexe wijn, met rijp geel fruit, mooie, bloemige noten en zoete specerijen. Rond en krachtig. Abrikoos. Evenwichtig. De mineraliteit van deze wijn geeft deze een indrukwekkende lengte. Jong drinkbaar. Van een ongekende schoonheid |
Wijn spijs | Krab en kreeft gaan vol overtuiging dit huwelijk in, maar ook gerechten met een milde curry-touch. |
filosofie | ALLES OP GEVOELZijn motto is: druiven moet je zo rijp mogelijk plukken. Als lekkerbek met een voorliefde voor goed eten houdt hij ook van ‘vins gourmands’ (gulzige wijnen). Dat proef je terug in zijn wijnen. Hij maakt ze 100% maison. Echter, niets staat bij hem vast. Hij werkt op gevoel en ervaring en blijft observeren en bijsturen. Eigenhandig selecteert hij het fruit van de oudere en jongere stokken. Hetzelfde doet hij met de verschillende percelen (plots). Het blenden gebeurt alleen als de eigenschappen elkaar aanvullen.EIGEN FILOSOFIEQua wijnmaken gaat Yves volledig zijn eigen weg. Hij volgt geen trends en verwerpt kant-en-klare methodes. Hij werkt niet conventioneel, niet organisch en niet biodynamisch, maar volgens zijn eigen filosofie die is gericht op het verkrijgen van gezonde druiven. Hij besteedt extra zorg aan de kwaliteit van zijn wijnstokken en observeert continue om tijdig te kunnen ingrijpen. Al twintig jaar volgt hij het principe van de lutte raisonnée; een verstandige manier van wijnmaken zonder pesticiden en kunstmest (wel beperkt met organische mest). In de kelder werkt hij met de natuurlijk gisten en gebruikt hij bijvoorkeur oudere foeders en barriques in plaats van stalen tanks.
MESTSTOFFEN
In de wijngaard worden zo min mogelijk behandelingen gedaan - hooguit drie tot vijf per jaar waarbij geen insecticiden en slechts kleine hoeveelheden organische meststoffen gebruikt worden. Alles om het natuurlijke evenwicht van de bodem te behouden. HAUTE COUTUREOmdat de wijngaarden niet gemechaniseerd bewerkt kunnen worden, is er veel arbeid nodig en krijgen de wijnstokken een ‘haute couture-behandeling’. Het zorgvuldige beheer van de groeicyclus is een kenmerk van zijn aanpak. Beperking van de groeikracht van de wijnstokken, het uitdunnen van de bladeren en het groen oogsten maken een maximale ventilatie mogelijk, waardoor de gevoeligheid voor ziekten vermindert en de kwaliteit van de druiven verbetert. Deze benadering van de druiventeelt is samen te vatten als respectvolle manuele behandeling.
|