De selectie van Michiel
We zijn altijd opzoek naar nieuwe, interessante en prachtige wijnen. Hierdoor zal onze selectie steeds 'in beweging' zijn.
Domaine Décrenisse Varax Gewurtztraminer Marcilly d’Azergues, Beaujolais 2019
Domaine Décrenisse Varax Gewurtztraminer Marcilly d’Azergues, Beaujolais 2019
Rondom de stand Lyon ligt een vrij onbekend wijngebied, de Coteaux du Lyonnais. Officieel zou het onderdeel zijn van de Beaujolais-streek - ook omdat de gamay-druif hier het meest is aangeplant - maar Franck Decrenisse, die hier de wijn maakt, spreekt liever van de meest noordelijk gelegen Rhone wijnstreek - met name vanwege bodems, die net als in de noord-rhone vooral veel gravel en schiste bevatten.
In de praktijk wordt letterlijk het midden gehouden tussen de Rhone en de Bourgogne, getuige de druiven: Viognier en Chardonnay voor wit, Gamay, Pinot Noir en Syrah voor rood. Er wordt hier voornamelijk met de hand gewerkt, op de stijle heuvels (waaronder de 'Mont d'Or', net even ten noorden van Lyon, bij het plaatje Chasselay). De wijngaarden zijn vaak dicht beplant, tot wel 10.000 stokken per hectare - dat betekent minder fruit per stok, maar wel betere kwaliteit.
Franck Decrenisse runt het familiedomein sinds 1993 en is een begenadigd wijnmaker. Hij werkt zo goed als biologisch, is lid van Terra Vitis maakt zeer karaktervolle wijnen voor nu nog zeer redelijke prijzen. Wijnen worden opgevoed op rvs, maar ook barriques. Rijping sur lie en battonage is standaard.
Druif | Gewurtztraminer |
Gebied | Coteaux du Lyonnais / Marcilly d’Azergues / Beaujolais |
Biologisch | Ja |
Opvoeding | 6 maanden op eiken houten vaten |
Terroir | Grind en vuursteen |
Neus | zuiver, perfect typisch voor de druivensoort, met toetsen van lychee, roos en zoete specerijen (kruidnagel). |
Kleur | helder, brons |
Tasting Notes | zuiver, rond en smeuïg, met een fijne afdronk van zoete specerijen. Heerlijk te combineren met; gegrilde vis, zoete en hartige gerechten, blauwaderkazen |