De selectie van Michiel
We zijn altijd opzoek naar nieuwe, interessante en prachtige wijnen. Hierdoor zal onze selectie steeds 'in beweging' zijn.
BODEGAS VINICOLA REAL RESERVA BLANCO ‘200 MONGES’ RIOJA 2010
BODEGAS VINICOLA REAL RESERVA BLANCO ‘200 MONGES’ RIOJA 2010 SPANJE
Begonnen als een kleine biologische wijngaard in de jaren negentig, is Vinícola Real uitgegroeid tot 25 hectare wijngaarden, geplant op kleigrond, allemaal biologisch verbouwd en, belangrijker nog, traditioneel, door een klein, deskundig en toegewijd team. De wijngaarden van Vinícola Real zijn van oude wijnstokken, die kleinere hoeveelheden fruit met een superieure concentratie en balans opleveren. Alle druiven worden met de hand geoogst en tijdens de oogst met de hand geselecteerd om enkele van de meest expressieve wijnen uit La Rioja te produceren. Vinícola Real vertrouwt op duurzame wijnbouw met de minste interventie op het land. Ze gebruiken geen kunstmatige herbiciden en pesticiden, maar kiezen voor meer natuurlijke teeltmethoden waarbij ze alleen met de hand de beste percelen voor elke wijn selecteren.
Vinícola Real produceert enkele van de meest gewilde en opmerkelijk expressieve Rioja-wijnen, waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele wijnbouwmethoden en een eerbetoon wordt gebracht aan de monniken die 1000 jaar geleden in dezelfde landen werkten. De toen ongeveer 200 priesters hun leven wijdden aan het beschermen van de traditionele landbouw in het klooster van San Martín de Albelda, precies waar de wijngaarden vandaag de dag nog steeds staan. Een van de belangrijkste culturele centra in het middeleeuwse Spanje, het klooster San Martín van Albeda de Iregua, bleef bestaan totdat het werd verwoest door de aardverschuiving van de Salagona-rots in het jaar 1683.
Information:
Variety | 90% Viura (Macabeo) 10% Malvasia |
Area | Rioja, 15 kilometer van de stad Logroño. |
Nature of Soil | Het terroir bestaat uit graniet, zand, leem en een beetje leisteen. |
Average Age of the Vines | |
Surface of the Vineyards | De druiven worden handmatig geoogst in kleine oplage waardoor ze zo snel mogelijk op de bodegas aankomen. |
Alcohol Percentage | 13% Vol. |
Vinfication & Maturing of the Wine | Druiven groeien tussen de 490 en 760 meter boven zeeniveau en de stokken zijn gemiddeld 55 jaar oud. De druiven worden allemaal handmatig geplukt in kleine kistjes van 10-15 kilo. De druiven worden bij aankomst meteen geperst en worden voor 48 uur met de schilletjes bewaard. Daarna worden de schillen er uit gefilterd en start de fermentatie in de vaten. Na de fermentatie rijpt de wijn nog 24 maanden op de vaten voordat er gebotteld wordt. Na de botteling rijpt de wijn nog minimaal 2 jaar in de fles. Van de jaargang 2010 zijn maar 3500 flessen gemaakt! |
Tasting Notes | De kleur van de wijn is goudgeel. In de neus domineren de aroma's van rijp fruit en een hint van romigheid door de rijping. De smaak is complex en rijk met tonen van citrus aangevuld met rijpe tonen. De afdronk is lang en rijk met fijne zuren aan het einde die je vragen om nog een slok te nemen. |
Recommendation |