De selectie van Michiel
We zijn altijd opzoek naar nieuwe, interessante en prachtige wijnen. Hierdoor zal onze selectie steeds 'in beweging' zijn.
BODEGAS VINICOLA REAL CUEVA DEL MONGE BLANCO, RIOJA 2018 SPANJE
Begonnen als een kleine biologische wijngaard in de jaren negentig, is Vinícola Real uitgegroeid tot 25 hectare wijngaarden, geplant op kleigrond, allemaal biologisch verbouwd en, belangrijker nog, traditioneel, door een klein, deskundig en toegewijd team. De wijngaarden van Vinícola Real zijn van oude wijnstokken, die kleinere hoeveelheden fruit met een superieure concentratie en balans opleveren. Alle druiven worden met de hand geoogst en tijdens de oogst met de hand geselecteerd om enkele van de meest expressieve wijnen uit La Rioja te produceren. Vinícola Real vertrouwt op duurzame wijnbouw met de minste interventie op het land. Ze gebruiken geen kunstmatige herbiciden en pesticiden, maar kiezen voor meer natuurlijke teeltmethoden waarbij ze alleen met de hand de beste percelen voor elke wijn selecteren.
Vinícola Real produceert enkele van de meest gewilde en opmerkelijk expressieve Rioja-wijnen, waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele wijnbouwmethoden en een eerbetoon wordt gebracht aan de monniken die 1000 jaar geleden in dezelfde landen werkten. De toen ongeveer 200 priesters hun leven wijdden aan het beschermen van de traditionele landbouw in het klooster van San Martín de Albelda, precies waar de wijngaarden vandaag de dag nog steeds staan. Een van de belangrijkste culturele centra in het middeleeuwse Spanje, het klooster San Martín van Albeda de Iregua, bleef bestaan totdat het werd verwoest door de aardverschuiving van de Salagona-rots in het jaar 1683.
Information:
Variety | 70% Viura (Macabeo) 20% Malvasia, 10% Garnacha blanca |
Area | Rioja, 15 kilometer van de stad Logroño. |
Nature of Soil | Het terroir bestaat uit graniet, zand, leem en een beetje leisteen. |
Average Age of the Vines | |
Surface of the Vineyards | De druiven worden handmatig geoogst in kleine oplage waardoor ze zo snel mogelijk op de bodegas aankomen. |
Alcohol Percentage | 13% Vol. |
Vinfication & Maturing of the Wine | De druiven worden handmatig geoogst in kleine oplage waardoor ze zo snel mogelijk op de bodegas aankomen. Na aankomst worden de druiven gekneusd en ondergaan ze een korte maceratie. Na de maceratie wordt de vergisting op gang gebracht in RVS. Na een korte tijd wordt de wijn daarna overgeheveld op vaten van nieuw Frans en Amerikaans eiken. Daar gaat de fermentatie verder voor nog ongeveer 40 dagen met dagelijkse batonage. Na de fermentatie rijpt de wijn nog 4 maanden in de vaten. Na de rijping wordt de wijn gebotteld en rijpt deze nog zo'n 18 maanden op fles. Deze wijn was de eerste stap in het project om witte kwaliteits- wijnen te produceren. Dankzij zijn rijping op vat en in de fles, komt hij na twee jaar op de markt en toont hij al zijn persoonlijkheid en elegantie. Een frisse wijn, maar met structuur, perfect te combineren met zowel vis als vlees. |
Tasting Notes | De wijn heeft een goudgele kleur. In de neus komen de aroma's van rijp fruit met daarnaast romige tonen van rokerigheid en vanillie naar voren. De smaak is rond en rijk met zachte zuren en een lichte tint van vanille. Dit maakt dat deze wijn zeer geschikt is als aperitief of begeleider van rijke tapas en gerechten van met zowel vlees als vis! |
Recommendation |