De selectie van Michiel
We zijn altijd opzoek naar nieuwe, interessante en prachtige wijnen. Hierdoor zal onze selectie steeds 'in beweging' zijn.
AV. BODEGUERS NEREUS GARNATXA 2018, Emporda Spanje
AV Bodeguers is een biologische wijnproducent gevestigd in Vilamaniscle vlakbij Figueres, provincie Girona, het meest noordelijke Catalonië. Gelegen in D.O. Empordà en opgericht in 2002, vanaf de grond opgebouwd.
Carlos Alcàcer en Conxita Vilarmau zijn samen dit project begonnen in 2002. AV staat voor de initialen van de twee familienamen en bodeguers betekent wijnmakers in het Catalaans. Het project wordt nu breed gedragen, zeker na het trieste overlijden van Carlos. Zijn twee zonen, Luis en Ferran, stapten beide in als respectievelijk wijngaardmanager en keldermeester. Ook hun vrouwen, Mariam en Montse dragen hun steentje bij.
Het agrarische erfgoed bestaat uit een stokoude carignan- en een witte grenache wijngaard. Alle overige wijngaarden zijn eigen aanplant. Naast carignan is garnacha de dominante rode druif, aangevuld met wat syrah, cabernet en merlot. Een soort kleine Priorat, kan je wel zeggen. Voor wit is het naast garnacha blanca ook macebeo, samen boeren zij nu 10 hectare. Vanwege de jonge stokken en de geambieerde geconcentreerde stijl is de groene oogst (wegknippen van ‘overtollige’ groene trossen) een belangrijke techniek in de wijngaard.
Deze familie is gezegend met een fabelachtig terroir; een uitermate geschikte strenge leistenen bodem en een ‘perfect’ klimaat met invloeden van een verkoelende oceaan, majestueuze bergen en Tramontana winden. Wat een potentie!!
Informatie:
Druif | Garnatxa |
Gebied |
Emporda. Catalunya Spanje |
Terroir | De wijngaarden zijn gelegen in Vilamaniscle en Rabòs d'Empordà. Leisteenbodem, zeer arm aan organisch materiaal, met een hoge drainage, die de vorming van planten bevordert die niet krachtig zijn. De wijnstokken worden gedwongen om zeer diepe wortels te ontwikkelen in hun strijd om het water op te vangen dat ontsnapt vanwege de grote doorlaatbaarheid van het land. Deze strijd structureert de wijn en geeft hem tegelijkertijd elegante minerale nuances. |
Vinificatieproces | Druiven van twee Grenache-wijngaarden waar de minder productieve delen en met meer blootstelling aan Licorella-land worden geselecteerd.Bereiding in RVS tanks van 1.500 tot 2.000 liter. Gistselectie en gecontroleerde fermentatie. Rijping in Franse eikenhouten vaten van 225 liter gedurende minimaal 12 maanden. Minimale klarings- en filtratieprocessen. 6 maanden op fles gerijpt. |
Kleur, geur en smaak | Kersenkleur. Complexe aroma’s met jam, zoethout, vanille, aardbei, kers en braam. Tonen van bos en veel mineraliteit. In de mond een gevoel van frisse zuren gecombineerd met zeer goed gepolijste tannines. Opmerkelijke structuur, evenwichtig met het hout zeer goed geïntegreerd. |
Wijn en Spijs |